Rouw- en verliesbegeleiding kinderen t/m 12

“Rouw is als een vingerafdruk. Ieder kind rouwt op zijn eigen, unieke manier.”

 

Op het moment dat kinderen voor het eerst iets verliezen dat hen dierbaar is, zitten zij opeens in een rollercoaster van heftige emoties welke zij nog niet eerder hebben ervaren. In zulke situaties is het belangrijk dat zij een liefdevolle omgeving hebben, die hen helpt om met deze wirwar aan gevoelens om te gaan. Toch is dit soms makkelijker gezegd dan gedaan. Want, wat vertellen we kinderen nu wel over de dood? En wat beter niet? Welke steun, hulp en informatie is passend bij de leeftijdsfase van het kind?

Ieder kind ontwikkelt zich op zijn of haar eigen tempo. Wat kinderen kunnen begrijpen van een ingrijpend verlies is mede afhankelijk van het verstandelijk vermogen en van de leeftijd van het kind. Sommige kinderen zijn prima in staat om een verlies op hun eigen, unieke manier te verweven in hun leven. Sommigen kinderen hebben hier meer moeite mee. Zij lopen vast in het rouwproces en vinden het vaak lastig om met hun emoties om te gaan. Voor hen is zorgvuldig afgestemde hulp in deze heftige periode erg fijn en waardevol.

Spelenderwijs leren kinderen hun emoties te herkennen en krijgen zij nieuwe inzichten in hoe om te gaan met verlies. Nu, én in de toekomst. Dit is super belangrijk! Verlies is namelijk een levenslang proces dat nooit ophoudt én iets waarvan we kunnen verwachten dat het verderop in het leven nog eens voorbij zal komen. Hoe fijn is het dan, dat het kind een toolbox heeft om met deze rauwe emoties om te gaan?

 

Bij Beeloved werk ik met de volgende werkvormen:

  • Knutselen
  • Schilderen / Tekenen
  • Beeldhouwen
  • Verhalen / Metaforen
  • Poppetjestaal
  • Timmeren / Slopen
  • Wandelen
  • Sport / Spel

 

Voor kinderen die van dieren houden, heeft het contact met therapiehondje Lizzy grote meerwaarde.

Vaak is “het zijn” tussen Lizzy en het kind al voldoende om een verbondenheid te creëren. Lizzy heeft een ontzettend lief karakter en is toegankelijk voor ieder kind, ongeacht zijn of haar gemoedstoestand. Verdriet, boosheid of agressie heeft geen invloed op haar zachtaardigheid en zij zal het kind hier ook niet om ‘veroordelen’. Alles mag er zijn, het kind is welkom met dat wat er is.